Ben je van plan om zelf een webshop te starten, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is deze blogpost voor jou! Of je nu handgemaakte sieraden verkoopt, een eigen kledinglijn start, of digitale producten wilt aanbieden: een goed opgezette webshop geeft je de kans om jouw producten bij de juiste mensen te krijgen. Maar wat heb je nu écht nodig om aan de slag te gaan? Laten we het stap voor stap bekijken!

1. Kies een product en vind je niche​

Het lijkt een gemakkelijke vraag; Wat ga ik verkopen? Toch denk je hier best over na voor het starten van een webshop. Er zijn namelijk heel veel webshops die heel uiteenlopende producten aanbieden. Laat je hier niet door afschrikken, maar zorg wel voor een goede voorbereiding en denk goed na over wat je wil verkopen.

  • Wat je aanbiedt: Verkoop je fysieke producten, digitale downloads, of zelfs diensten?
  • Wie je klanten zijn: Stel een beeld op van de mensen die je wilt bereiken, zoals hun leeftijd, interesses en koopgedrag.
  • Waarom ze bij jou zouden kopen: Wat maakt jouw aanbod uniek? Misschien bied je iets aan dat moeilijk elders te vinden is, misschien bied je een heel innovatief product aan of heb je een verhaal dat jouw product bijzonder maakt.

Door deze vragen te stellen en antwoorden hierop te vinden leg je een solide basis voor je webshop.

2. Kies een platform voor je webshop​

Je hebt een plek nodig waar klanten jouw producten kunnen bekijken en kopen, en dat kan met een webshopplatform. De basics zijn redelijk gemakkelijk in te stellen. Om alles correct in te stellen is echter wel technische kennis nodig; hoe is je webpagina gestructureerd, is mijn website responsief en gemakkelijk te navigeren?

Hier zijn enkele populaire platformen voor het maken van een webshop:

  • Shopify: Een gebruiksvriendelijke optie waarbij alles eigenlijk al voor je is geregeld. Je kunt snel een webshop starten zonder technische kennis.
  • WooCommerce: Als je al een WordPress-website hebt, kun je deze omtoveren of uitbreiden met een webshop met de WooCommerce-plug-in.
  • Etsy: Dit platform is ideaal als je vooral unieke of handgemaakte items verkoopt en al een bestaande klantenkring wilt bereiken.

3. Betaling en verzendingen

Nu klanten je producten kunnen zien, moeten ze ze ook kunnen kopen en ontvangen. Hiervoor heb je een paar zaken nodig:

  • Betalingsmogelijkheden: Het is belangrijk dat klanten gemakkelijk kunnen betalen. De meeste platforms bieden opties zoals iDEAL, creditcards, PayPal en bankoverschrijvingen. Let goed op de betaalopties die je klanten mogelijk gebruiken. Mollie bied een betalingsoplossing die de meeste betaalopties ondersteund en hanteren lage kosten.

  • Verzendopties: Denk na over hoe je je producten bij de klanten krijgt. Verstuur je alles zelf via een postdienst, of werk je met een verzendbedrijf dat pakketjes direct bij je klanten bezorgt? Voor digitale producten hoef je alleen een automatische downloadoptie in te stellen, wat makkelijk gaat met platforms als Shopify of WooCommerce.

4. Maak opvallende en gebruiksvriendelijke productpagina's

Het oog wil ook wat! Zorg ervoor dat je productpagina’s er aantrekkelijk uitzien en alle informatie bieden die klanten nodig hebben om te beslissen. Zorg ook dat de klant gemakkelijk de webshop kan navigeren en dat het proces van op een product klikken tot kopen zo kort mogelijk is. Een paar tips:

  • Goede productfoto’s: Maak duidelijke foto’s van hoge kwaliteit. Klanten willen je producten van alle kanten kunnen zien.

  • Duidelijke beschrijvingen: Vertel niet alleen wat je verkoopt, maar ook waarom iemand het wil hebben. Vertel bijvoorbeeld over de voordelen en unieke eigenschappen.

  • Prijs en voorraad: Geef de prijs duidelijk aan, en laat weten of er nog voldoende op voorraad is (of juist niet – schaarste kan soms aanzetten tot kopen!).

5. Maak je webshop vindbaar door SEO

SEO (zoekmachineoptimalisatie) klinkt misschien technisch, maar het betekent gewoon dat je ervoor zorgt dat jouw webshop gevonden wordt via zoekmachines zoals Google. Een paar simpele tips:

  • Duidelijke titels en beschrijvingen: Geef elke pagina op je site een duidelijke titel en beschrijving die vertelt wat de klant kan verwachten.

  • Beschrijvende productomschrijvingen: Gebruik termen waarvan je denkt dat klanten erop zoeken, zoals “handgemaakte leren portemonnee” of “biologische kaarsen.” Het is altijd een goed idee om eerst wat onderzoek te doen naar goede zoekwoorden binnen je sector.

  • Regel je linkjes: Platforms zoals Shopify en WooCommerce maken het gemakkelijk om je linkstructuur logisch te houden. Maak duidelijke, korte URL’s voor elke pagina.

    Alles weten over SEO? Lees onze blog over SEO om meer details te leren!

6. Promoot je webshop

Net zoals bij elke website is promotie belangrijk. Nu is het tijd om de wereld te laten weten dat je webshop er is! Promotie is essentieel om bezoekers naar je webshop te trekken en bestellingen binnen te krijgen. Een paar manieren om te beginnen:

  • Social media: Deel foto’s en verhalen over je producten op Instagram, Facebook, of TikTok.

  • Nieuwsbrieven: Verzamel e-mailadressen van klanten of geïnteresseerden en stuur af en toe een nieuwsbrief met updates, nieuwe producten of aanbiedingen.

  • Advertenties: Kleine betaalde advertenties op social media of Google kunnen helpen om meer mensen te bereiken. Begin klein en kijk wat werkt.

Conclusie

Een webshop starten vraagt goede voorbereiding, technische kennis en er komt ook heel wat ontwerp bij kijken. Platformen zoals Shopify maken het opzetten van een webshop gemakkelijker, maar het vraagt toch nog heel wat werk om alles correct in te stellen.

Je webshop laten maken?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *